Działanie przeciwmiażdżycowe witaminy A

0

Jedną z głównych przyczyn przedwczesnych zgonów na świecie są choroby układu sercowo– naczyniowego, których podłożem jest miażdżyca. Za jej rozwój odpowiada niewłaściwy tryb życia, złe nawyki żywieniowe oraz stres. Dodatkową przyczyną może być nadciśnienie tętnicze, zaburzenia krzepnięcia krwi, cukrzyca i hipercholesterolemia.

W Zakładzie Neuroendokrynologii Klinicznej Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego trwają aktualnie prace nad projektem, mającym na celu zbadanie roli tkanki tłuszczowej okołonaczyniowej w zapobieganiu powstawania zmian miażdżycowych. Kierownikiem projektu: „Potencjalny wpływ kwasu retinowego na funkcję śródbłonka poprzez zmianę fenotypu adipocytów i profilu adipokin wydzielanych z tkanki tłuszczowej okołonaczyniowej w mysim modelu miażdżycy” realizowanym w ramach Narodowego Centrum Nauki jest dr Małgorzata Kalisz.

– Zajmujemy się endokrynną funkcją tkanki tłuszczowej oraz wpływem wydzielanych przez nią białekna różne narządy, stąd mój pomysł na zbadanie tkanki tłuszczowej okołonaczyniowej w aspekcie miażdżycy – wyjaśnia dr Kalisz.

Z literatury wiadomo o korzystnym działaniu aktywnej formy witaminy A (kwasu retinowego), na naczynia krwionośne w przypadku miażdżycy wyindukowanej dietą wysokotłuszczową – do tej pory jednak nie poznano dokładnego mechanizmu odpowiedzialnego za to zjawisko.

Badania przeprowadzone dotychczas przez dr Kalisz pozwoliły potwierdzić wpływ aktywnej formy witaminy A na zmniejszenie zmian miażdżycowych w aorcie niezależnie od stosowania diety wysokotłuszczowej.

Ponadto wydaje się, że tkanka tłuszczowa okołonaczyniowa odgrywa w tym procesie znaczącą rolę – dodaje dr Kalisz.

Ze wstępnych badań można przypuszczać, że witamina A może mieć istotne znaczenie szczególnie prewencyjne w momencie gdy miażdżyca jeszcze nie wystąpiła. Natomiast do wyciągnięcia bardziej szczegółowych wniosków niezbędne są dalsze badania.

Podawanie kwasu retinowego może stać się użytecznym narzędziem terapeutycznym chroniącym przed miażdżycą, a co za tym idzie również chorobami sercowo-naczyniowymi.

Pozostaje mieć nadzieję, że dzięki badaniom z aktywną formą witaminy A prowadzonymi przez dr Kalisz wykorzystanie kwasu retinowego w przyszłości może przyczynić się do zapobiegania powstawaniu zmian miażdżycowych.

Jadwiga Pasiut

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz komentarz!
Wprowadź swoje imię

*