Firma Spomasz Pleszew S.A. stworzyła wielofunkcyjny sterylizator żywności.

Spomasz Pleszew S.A. produkcją sterylizatorów zajmuje się od 50-ciu lat. Imponujący jest fakt, iż firma powstała w 1886 roku, a jej długoletni staż na rynku zaowocował pozycją lidera w branży.

Obecnie zakład wdraża innowacyjny na skalę światową sterylizator. Projekt „Opracowanie wielofunkcyjnego urządzenia do sterylizacji” powstaje w ramach programu INNOTECH realizowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Jego celem jest obniżenie kosztów produkcji, bez obniżenia wartości odżywczych sterylizowanego produktu oraz bez uszkodzenia opakowania, a także umocnienie konkurencyjności zakładu na rynku międzynarodowym.

Liliana Rak-Urbaniak

Nasz produkt został wyróżniony Złotym Medalem na targach PolagraTech 2016. Otrzymaliśmy również  wyróżnienie Najwyższa Jakość Quality International 2016 – podkreśla dyrektor ekonomiczny  Liliana Rak –Urbaniak

Faza wdrożeniowa projektu powinna zakończyć się do stycznia 2017.

Tadeusz Rak

Jest to projekt innowacyjny, w który zaangażowane jest biuro projektowe i badawczo-rozwojowe naszego zakładu. Badania zostały przeprowadzone na Politechnice Poznańskiej i w Przemysłowym Instytucie Maszyn Rolniczych. Jest to kolejny projekt, nad którym współpracujemy z tymi jednostkami – mówi prezes zarządu firmy SPOMASZ Pleszew S.A., Tadeusz Rak 

Sterylizacja w tym urządzeniu polega przede wszystkim na oszczędności oraz przyspieszaniu procesu produkcyjnego Ponadto zaletą sterylizatora jest fakt, iż jest proekologiczny- używając go można zmniejszyć zużycie wody oraz energii.

Albin Pera (2)

Klient zwraca uwagę na oszczędność, ale i na wydajność. Chce w pełni wykorzystać urządzenie, stawiać w swej firmie jeden sterylizator, a nie pięć. Do stworzenia sterylizatora wykorzystaliśmy badania symulacyjne przepływów i wytrzymałości. Dla tego celu został stworzony model 3D. Został on przebadany wirtualnie na matematycznych modelach, teraz czeka go cykl badań na produkcie. – dodaje autor projektu, dyrektor techniczno-produkcyjny mgr inż. Albin Pera.

Ważnym aspektem sterylizatora jest to, że wykorzystany jest w nim zamknięty obieg wody, która styka się z produktem nagrzewając się stopniowo od 20ºC do 130ºC. Temperatura i czas dostosowane są do produktu tak, aby nie pozbawić go wartości odżywczych. Innowacyjne w skali światowej są czujniki, które umieszczone są wewnątrz wyrobu, a nie jak dotychczas, w zbiorniku.

Dzięki temu rozwiązaniu program rozpoznaje, jaka temperatura i ciśnienie panują wewnątrz opakowania, tym samym optymalizując produkt. Innowacyjność sterylizatora polega m.in. na tym, że posiada on dodatkowo kaskadowy system schładzania wody, który został zgłoszony do Urzędu Patentowego. Poprzez zastosowanie specjalnego urządzenia wprawiającego w ruch zawartość opakowania możemy osiągnąć szybszy efekt sterylizacji. Kolejnym opatentowanym elementem będzie system zamykania sterylizatora unoszący pokrywę do góry w celu uwolnienia przestrzeni przed sterylizatorem – tłumaczy prezes.

Spomasz Pleszew S.A. nie zatrzymuje się nawet na chwilę. Wychodzi naprzeciw potrzebom klientów oraz stara się modernizować i dostosowywać kolejne produkty tak, aby sprostały wymaganiom swoich odbiorców. W ciągu roku wymieniamy 90-proc produkcji, modernizujemy i wprowadzamy nowości. Łatwo jest mieć powtarzalną produkcję, ale my jesteśmy stworzeni do tego, aby zawsze robić coś nowego – podsumowuje Tadeusz Rak.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz komentarz!
Wprowadź swoje imię

*