Hormon  roślinny  kwas  abscysynowy (ABA)  pełni  kluczową  rolę  w  regulacji  procesów wzrostu,  rozwoju  i  odpowiedzi  na  szkodliwe  warunki  środowiska,  w  tym  stres  suszy.  Dlatego zrozumienie percepcji i transdukcji sygnału ABA było jednym z najważniejszych elementów badań naukowych na świecie.

Artykuł ukierunkowany jest na projekt pt. „BADANIE SKUTECZNOŚCI MAŁOCZĄSTECZKOWYCH ZWIĄZKÓW CHEMICZNYCH JAKO POTENCJALNYCH INHIBITORÓW ROŚLINNYCH FOSFATAZ BIAŁKOWYCH 2C GRUPY A”, którym kieruje prof. UAM dr hab. Agnieszka Ludwików z UNIWERSYTETU IM. ADAMA MICKIEWICZA W POZNANIU

Celem projektu jest szczegółowa charakterystyka potencjalnych inhibitorów fosfataz  białkowych grupy  ABI1  (PP2C grupa  A) u  roślin.  Cele  szczegółowe obejmują: analizę  specyficzności  i  selektywności  wyselekcjonowanych związków  chemicznych jako potencjalnych inhibitorów PP2Cs;  biochemiczną,  strukturalną  i obliczeniową  charakterystykę kompleksów potencjalnego inhibitora z fosfatazą ABI1, a także badanie wpływu potencjalnego inhibitora na procesy komórkowe u Arabidopsis, mówi prof. Ludwików.

Fosfataza białkowa ABI1, białko o wielkim znaczeniu dla funkcjonowania roślin. Białko ABI1 należące do fosfataz białkowych 2C grupy A  i białka homologiczne znane są jako regulatory sygnalizacji kwasu abscysynowego (ABA) – roślinnego hormonu zaangażowanego w regulację stresu suszy są badane od ponad 30 lat! Pomimo to, cały czas brakuje nam kluczowych informacji o innych rolach jakie mogą pełnić te białka w komórce.

Bardzo istotnym narzędziem umożliwiającym rozpoznanie nowych funkcji białek są inhibitory – związki małocząsteczkowe precyzyjnie wiążące się w miejscach kluczowych dla ich funkcjonowania, dodaje prof. Agnieszka Ludwików

Pomimo ogromnego znaczenia fosfataz typu ABI1 inhibitor tych białek nie jest znany! Fundamentalne jest opracowanie takiego inhibitora, poza faktem, że będzie on stanowił narzędzie analizy molekularnej, to może on również znaleźć szerokie zastosowanie w rolnictwie, do ochrony upraw przed działaniem stresu suszy.

W ramach obecnego projektu realizowany jest ostatni screening i weryfikacja właściwości inhibitorowych zidentyfikowanych związków. W kolejnych projektach planowane jest udoskonalenie potencjalnych inhibitorów i ich testowanie na uprawach, kończy prof. Agnieszka Ludwików.

Sebastian Wach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj