Jak Biznes i Nauka tworzą Innowacyjne Pasty Warzywne na przykładzie współpracy AGROS NOVA i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
W celu poprawy samopoczucia oraz jakości życia konsumentów sektor spożywczy oraz jednostki naukowe angażują się w ciągły proces refolmulacji i innowacji produktów oraz prac nad rozwiązaniami technologicznymi prowadzącymi do optymalizacji wartości energetycznej i składu żywności oraz promocji roli zbilansowanej diety w zdrowym stylu życia. Zarówno w Polsce jak i na świecie zauważalny jest ciągły wzrost w populacji osób narażonych na ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób dietozależnych. Osoby narażone na tego typu schorzenia wymagają podaży dużego zapotrzebowania na pełnowartościowe białko roślinne.
W tym też celu ZPOW Agros Nova Sp. z o.o. Sp.k. z siedzibą w Łowiczu należąca do Grupy Maspex wraz w naukowcami z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zawiązała konsorcjum, które to pracuje nad wspólnym projektem „Opracowanie funkcjonalnych, wysokobiałkowych past warzywnych przełomem na rynku żywności dedykowanej osobom zagrożonym chorobami dietozależnymi i stanami zapalnymi organizmu”. Wartość realizowanego projektu to 6 381 313,24 zł. Projekt został bardzo wysoko oceniony przez ekspertów (2 miejsce ex aequo na liście rankingowej) przez co otrzymał wsparcie finansowe w ramach Programu rządowego NUTRITECH I – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Projekt ma odpowiedzieć na zidentyfikowane potrzeby wspomnianej grupy konsumentów, którzy poszukują żywności o charakterze prozdrowotnym oraz odżywczym ze wskazaniem na niedobór naturalnego białka pochodzenia roślinnego. Agros Nova jako lider na rynku dżemów, sosów oraz wiodący producent w segmencie keczupów i dań gotowych w Polsce zauważył, iż istotną potrzebą rynkową jest podjęcie wyzwania sformułowania brakującego na półce sklepowej produktu w postaci wysokobiałkowych past warzywnych. Wzrastająca świadomość konsumentów, a co za tym idzie zmieniające się potrzeby, stawiają dziś wyzwania dla przedsiębiorstw spożywczych w zakresie dostarczania żywności wysokiej jakości i o zbilansowanym składzie.
Oczekiwanym rezultatem, jaki stawia sobie za cel konsorcjum, jest nowa gama produktów funkcjonalnych wspomagająca organizm w okresie rekonwalescencji, profilaktyce wystąpienia chorób dietozależnych i leczenia stanów zapalnych w postaci wysokobiałkowych past warzywnych o odpowiednich walorach odżywczych i sensorycznych.
Innowacyjne pasty warzywne oferowane przez markę Łowicz będą dostępne po zakończeniu prac projektowych już w 2026 roku. Rozwój portfolio produktów roślinnych jest jednym z celów strategii zrównoważonego rozwoju Efekt Kolibra realizowanej przez Grupę Maspex do 2030 roku.
Projekt współfinansowany/finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Program rządowy NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu.