Biotechnolodzy zmodyfikowali genetycznie ryż w taki sposób, że jego liście mają mniej tzw. aparatów szparkowych, przez które wyparowuje woda. Dzięki temu lepiej radzi sobie przy bardziej zasolonej wodzie napływającej z mórz.

Naukowcy z University of Sheffield podkreślają, że ryż to jedna z najważniejszych roślin uprawnych. Każdego dnia zależy od niego wyżywienie 3,5 mld ludzi. Jednak w niektórych krajach, np. w Wietnamie, coraz trudniej jest go uprawiać ze względu na ocieplenie klimatu. W jego efekcie słona woda morska napływa na coraz większe obszary lądu i ryż nie radzi sobie z większą ilością soli.

Badacze z Sheffield znaleźli jednak na to biotechnologiczny sposób. Wyhodowali ryż zmieniony genetycznie tak, że wytwarza mniej aparatów szparkowych. Chodzi o otwory, przez które roślina pobiera z powietrza dwutlenek węgla potrzebny do fotosyntezy i oddaje wodę w postaci pary.

Wcześniej badacze wykazali, że tak zmodyfikowany ryż dużo lepiej od zwykłego radzi sobie w przypadku suszy. Jednocześnie okazało się, że ryż z mniejszą liczbą aparatów szparkowych i ich mniejszymi rozmiarami trudniej jest uprawiać w szczególnie ciepłych rejonach.

Naukowcy proponują jednak inne rozwiązanie.

Ich zdaniem ryż z mniejszą liczbą powiększonych aparatów szparkowych powinien lepiej rosnąć w szczególnie wysokich temperaturach. Wskazuje na to odporność nawet naturalnych odmian z taką budową.

naukawpolsce.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj