W ramach realizacji celów określonych w Strategii Zrównoważonego Rozwoju “Efekt Kolibra” Grupy Maspex, należąca do niej spółka Fruktus Agros Nova realizuje projekt, w ramach którego opracowywana jest uniwersalna i efektywna technologia przetwórstwa produktów rolno– spożywczych. Rezultatem projektu jest innowacja procesowa w postaci elastycznej technologii przetwórstwa warzywnego w ramach podprocesów: mycia surowca, dozowania przypraw, dozowania ogórków, kiszonek, produktów płynnych i gęstych, oraz pasteryzacji, a także kontroli jakości produktów, dzięki której do konsumenta trafią wysokojakościowe przetwory warzywne – marynaty, kiszonki, mieszanki warzywne, produkty na bazie chrzanu, buraka, produkty pomidorowe, koncentraty zup i bulionów.
Spółka jako pierwsza dokonała udoskonalenia istniejącej technologii produkcji przetworów warzywnych przez:
1) osiągnięcie możliwości wytwarzania na 1 linii produkcyjnej gamy przetworów warzywnych wytwarzanych dotąd na odrębnych liniach dzięki zastosowaniu takich rozwiązań jak m.in.: uniwersalne myjki, nalewaki i dozownice,
2) automatyzację najbardziej wymagających podprocesów produkcyjnych, np. dozowania ogórków różnych klas,
3) opracowanie rozwiązań zmniejszających zużycie mediów np. wody w procesie mycia,
4) inteligentną kontrolę prowadzenia procesu – opracowanie systemu umożliwiającego określenie liczby warzyw znajdujących się w słoiku itp.
Unikalność rozwiązania wynika z możliwości wytwarzania szerokiej gamy przetworów warzywnych w ramach jednej linii produkcyjnej cechującej się: elastycznością i automatyzacją, a także gwarantującą zmniejszenie kosztów produkcji i podniesienie jakości wytwarzanych produktów z zachowaniem ich walorów smakowych. Opracowane innowacje technologiczne znajdą zastosowanie w produkcji pod flagową marką Spółki – Krakus, pod którą oferowane będą wyroby wytwarzane na elastycznej linii, tj. m. in. marynaty, kiszonki, mieszanki warzywne, produkty na bazie chrzanu, buraka, produkty pomidorowe, koncentraty zup i bulionów.
„W efekcie, Spółka uzyska możliwość osiągnięcia szeregu przewag m.in. w zakresie bardziej efektywnego i wydajnego realizowania operacji jednostkowych, co przełoży się na m.in. na skrócenie czasu trwania cyklu produkcji, maksymalizację wykorzystania wytworzonej infrastruktury, zmniejszenie zużycia mediów, zaangażowania operatorów czy ilości wad w gotowym produkcie. Jest to jedyna linia w Europie, która pozwala produkować wyroby o tak różnych parametrach – ekstrakty, gęstość, lepkość, zawartość cząstek w różnej formie plastrów, kostek, wiórków czy słupków” – wyjaśnia Dariusz Piotrowski, dyrektor zakładu Fruktus Agros Nova.
Realizacja Projektu spełni zapotrzebowanie Spółki w zakresie maksymalizacji ekonomiki prowadzonej działalności, jak również odbiorców końcowych w zakresie otrzymania wysokojakościowej gamy przetworów warzywnych.
„Zrównoważony rozwój, wdrażanie nowoczesnych rozwiązań i technologii zgodnych z gospodarką o obiegu zamkniętym oraz rozwój lokalnych baz surowców rolnych to priorytety realizowane od wielu lat w Maspeksie. Zgodnie ze strategią planujemy kolejne innowacyjne projekty, na które zgodnie ze strategią zrównoważonego rozwoju będziemy przeznaczać do 4 proc. przychodów osiągniętych w poprzednim roku budżetowym”, dodaje Marta Kutyna-Bakalarska, dyrektor innowacji w Grupie Maspex.
Projekt „Opracowanie wysoce efektywnej i elastycznej technologii przetwórstwa szerokiej gamy produktów rolno – spożywczych w kierunku otrzymania wysokojakościowych przetworów warzywnych” jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020, Oś Wsparcie prowadzenia prac B+R przez przedsiębiorstwa. Projekt jest realizowany od 01.06.2021 r. do 31.12.2023 r. w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: Szybka Ścieżka. Wartość projektu ogółem: 32.228.711,85 zł, w tym wkład Funduszy Europejskich: 13.022.979,77 zł.
Więcej o projektach podejmowanych przez Grupę Maspex w ramach strategii zrównoważonego rozwoju można znaleźć na stronie: www.maspex.com.
Przygotowała: Aneta Tomczyk-Konat