Z Dr inż. Małgorzatą Karbarz z Instytutu Biologii i Biotechnologii, Uniwersytetu Rzeszowskiego rozmawia redaktor naczelny sekcji „Rzecz o Innowacjach” Sebastian Wach. Poruszamy tematykę związaną z projektem realizowanym w ramach Podkarpackiego Centrum Innowacji pn. „Metoda identyfikacji składników suplementów diety oparta o barkodowanie DNA”
Dlaczego nie lada wyzwaniem są kwestie związane z bezpieczeństwem i jakością żywności?
Suplementy diety obecne na rynku powinny być dobrej jakości by zapewnić organizmowi niezbędnie związki bioaktywne, które z kolei przyczyniają się do poprawy zdrowia i samopoczucia. Na etapie produkcji suplementu diety może dojść do zafałszowań. Droższy, mniej dostępny gatunek może zostać zastąpiony tańszym odpowiednikiem. Suplementy sprzedawane są zazwyczaj w formie kapsułek/proszku, co nie pozwala na ocenę morfologiczną. Np. grzyb leczniczy jest wysuszony i zmielony i nie jesteśmy w stanie za pomocą dostępnych metod sprawdzić co to za gatunek grzyba.
Nasz zespół opracował metodę która pozwala na analizę sproszkowanej próbki i przypisanie jej specyfikacji gatunkowej.
Na czym polega metoda barkodowania DNA?
Metoda barkodowania DNA polega na izolacji DNA z badanej próbki, następnie przeprowadzenie reakcji PCR, która pozwala na powielenie intersującej nas sekwencji. Sekwencja ta zostaje odczytana i przypisana do konkretnego gatunku.
Na jakim etapie są obecnie badania?
Metoda przeszła etap walidacji na sproszkowanym materiale, przed nami etap testowania na suplementach diety obecnych na rynku.
Jakie wyzwania stoją przed zespołem projektowym?
Główne wyzwanie to przeniesienie opracowanego rozwiązania na produkty dostępne na rynku: suplementy diety. Walidacja metody będzie wieloetapowa i wymagać dodatkowego nakładu pracy i środków finansowych. Najpierw odbędzie się to dla suplementów jednoskładnikowych, w planach jest opracowanie takiej metody dla suplementów wieloskładnikowych. Projekt obejmował suplementy na bazie grzybów. Kolejnym wyzwaniem będzie rozszerzenie metody na suplementy na bazie roślin.
Życzymy samych sukcesów.
Sebastian Wach