Innowacyjność UMK

0
167

W Kobietach siła, także tych wiodących prym naukowy. “Innowacyjny (eco)materiał do zastosowania w rolnictwie i przemyśle opakowaniowym” to jedno z wiodących wynalazków kobiet naukowców Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Dr Agnieszka Richert i dr hab. Grażyna B. Dąbrowska, prof. UMK z Katedry Genetyki Wydziału Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, posiadają długoletnie doświadczenie w branży polimerowej opakowaniowej, które jest ukierunkowane na specjalistyczne wyroby oraz opracowanie nowych ekologicznych rozwiązań dla rolnictwa.

Co jest główną innowacją?

Innowacją jest folia i technologia jej otrzymania. Opracowano sposób wytwarzania eco(folii) z polilaktydu z dziegciem o właściwościach biostatycznych i biobójczych do zastosowania w rolnictwie i ogrodnictwie do ochrony upraw roślinnych przed patogenami. Może mieć również zastosowane jako opakowania do żywności o krótko-terminowej zdatności do spożycia (warzywa i owoce). Pozwoli to na zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego. Eco(materiał), o którym mowa w projekcie ulega biologicznemu rozkładowi po zakończonym okresie jego użytkowania. Aktualnie nie ma rynku produktu jaki przedstawiamy, dlatego jest to innowacja radykalna.

Przemysł kosmetyczny jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się przemysłów zarówno w Polsce, a także na świecie. Nad innowacyjnymi rozwiązaniami w tej dziedzinie pracują naukowcy z Wydziału Chemii UMK w Toruniu: dr Beata Kaczmarek-Szczepańska, dr Marta Michalska-Sionkowska, prof. dr hab. Maciej Walczak, mgr Olha Mazur i mgr Oliwia Warżyńska.

Co jest najistotniejsze w projekcie?

Przedmiotem wynalazku jest mieszanina kwasu taninowego oraz kwasu galusowego, która wykazuje działanie antybakteryjne, w kosmetykach w formie emulsji. Uzyskane wyniki potwierdzają skuteczność wykorzystania emulsji zawierającej mieszaninę kwasu taninowego oraz galusowego wobec szczepów bakteryjnych Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus i  Escherichia coli. Mieszanina kwasu taninowego oraz kwasu galusowego może być zatem wykorzystana do produkcji preparatów emulsyjnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj