Grupa Maspex znalazła się w inspirującym gronie Laureatów 10. edycji Nagród Gospodarczych Forum Inteligentnego Rozwoju.
Firmie przyznano dwa wyróżnienia: Nagrodę i godło „Marka Przyszłości” dla serwisu kulinarnego Uwielbiam.pl oraz Nagrodę „R&D Impact” za zakończone projekty badawczo-rozwojowe dotyczące opracowania technologii uzyskiwania wysokiej jakości wyrobów makaronowych z dodatkiem polskiej pszenicy durum, nowej odmiany ogórka gruntowego dedykowanego do kiszenia, ulepszonej technologii jego uprawy, a także nowej odmiany pomidora gruntowego dedykowanego dla przetwórstwa.
Maspex jest jedną z największych firm spożywczych w Europie Środkowo-Wschodniej oraz liderem innowacji. Są one jednym z filarów strategii zrównoważonego rozwoju „Efekt Kolibra”, która określa kierunki rozwoju Grupy Maspex do 2030 roku. Obecnie Spółka zakończyła realizację wielu nowatorskich projektów badawczo-rozwojowych realizowanych we współpracy z sektorem nauki, których efekty wdraża we własnej działalności.
Serwis kulinarny z AI
W 2023 roku zakończono projekt budowy Inteligentnego Planera Kulinarnego dla serwisu Uwielbiam.pl. Następnie Spółka we współpracy z MakoLab na platformie Uwielbiam.pl wdrożyła nowoczesny system oparty na sztucznej inteligencji – Chatbot, który otwiera użytkownikom serwisu drogę do kulinarnych inspiracji, dzięki możliwości zadawania pytań tak, jak w normalnej rozmowie.
System został zbudowany tak, aby odpowiadając, eliminować ryzyko nieodpowiednich lub przypadkowych odpowiedzi. Przedstawia również alternatywne sugestie dostosowane do potrzeb każdego użytkownika, takie jak propozycje różnych wariantów przepisów lub potencjalne modyfikacje składników. Chatbot jest zintegrowany z rozbudowaną bazą przepisów Uwielbiam.pl, co oznacza, że użytkownicy mogą w pełni skorzystać z zasobów platformy – chatbot pomoże również w przygotowaniu posiłków z dostępnych składników. To innowacyjne narzędzie, dostępne dla zalogowanych użytkowników, umożliwia prowadzenie szybkich, intuicyjnych rozmów na temat przepisów.
Uwielbiam.pl od zawsze było miejscem, które inspirowało naszych użytkowników do eksperymentowania w kuchni. Dzięki wdrożeniu czatu opartego na sztucznej inteligencji możemy jeszcze lepiej odpowiadać na ich potrzeby i wspierać ich w codziennym gotowaniu – mówi Dariusz Wyżga, Digital Manager Grupy Maspex.
Innowacje w rolnictwie i przetwórstwie
Docenione zostały także działania Grupy Maspex związane z budowaniem krajowej bazy surowcowej i innowacjami w zakresie rolnictwa. Maspex od lat buduje trwałe relacje z rolnikami, opierając się na zasadach partnerstwa i wzajemnego zaufania. Dodatkowo, oferuje wsparcie merytoryczne, dzieląc się wiedzą i doświadczeniem w zakresie optymalizacji procesów uprawowych.
Maspex aktywnie angażuje się w projekty badawczo-rozwojowe mające na celu wprowadzanie nowych, ulepszonych odmian roślin uprawnych, które są bardziej odporne na choroby, lepiej przystosowane do lokalnych warunków klimatycznych i zapewniają wyższe plony.
W przypadku pomidora gruntowego, Maspex koncentruje się na odmianach charakteryzujących się wysoką zawartością suchej masy, intensywnym kolorem oraz dobrą odpornością na transport i przetwarzanie. Poszukiwane są odmiany, które pozwolą na uzyskanie jak najlepszej jakości przetworów (np. koncentratów, sosów) przy jednoczesnym ograniczeniu strat w trakcie produkcji.
W przypadku pszenicy durum, która jest kluczowym składnikiem do produkcji wysokiej jakości makaronów, Maspex stawia na odmiany o odpowiedniej zawartości białka, wysokiej twardości ziarna oraz optymalnych parametrach mielenia. Celem jest zapewnienie surowca, który pozwoli na produkcję makaronów o doskonałej sprężystości i nieklejącej się konsystencji. Wprowadzane są odmiany przystosowane do polskich warunków glebowych i klimatycznych, co zwiększa opłacalność ich uprawy.
W projekcie dot. ogórka gruntowego, Maspex dąży do pozyskania odmian idealnych do kiszenia i konserwowania. Kluczowe cechy to odpowiedni kształt, jędrność, małe komory nasienne oraz cienka skórka.
Działania Maspeksu w obszarze rolnictwa stanowią przykład kompleksowego podejścia do łańcucha dostaw, gdzie współpraca z producentami i inwestycje w innowacje są kluczem do sukcesu zarówno firmy, jak i polskiego rolnictwa.
Pomyślne zamknięcie projektów związanych z nową formą pszenicy durum oraz nowymi odmianami pomidora i ogórka gruntowego wzmocni zasadniczo rozbudowę bazy surowcowej dla zabezpieczenia potrzeb produkcyjno-sprzedażowych spółki, wpływa na poprawę ekonomiki produkcji tych roślin oraz zacieśnienie współpracy z lokalnymi rolnikami – ocenia Marta Kutyna-Bakalarska, Dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami. To jednak nie wszystko. W kolejnych latach zamierzamy kontynuować działania badawcze w zakresie opracowania i rozwoju nowych odmian i technologii produkcji tak ważnych surowców, przy zachowaniu ochrony i dbałości o glebę. Będą to innowacje w skali kraju i Europy – dodaje.