
Maspex wraz z marką i zakładem Tymbark konsekwentnie odpowiadają na najnowsze trendy przemysłu spożywczego — już dziś angażują się w dwa znaczące projekty programu Horyzont Europa: Sustain-a-bite i 4Sir2. Te inicjatywy łączą troskę o środowisko, potrzeby konsumenta i realne wdrożeniowe wyzwania.
Minimalna obróbka, maksymalna wartość
Projekt Sustain-a-bite, prowadzony przez konsorcjum 19 partnerów z 13 krajów, ma ambitny cel: opracować żywność roślinną o minimalnym stopniu przetworzenia, która zachowa wartość odżywczą, a jednocześnie ograniczy zużycie energii o ponad 30% i wody o ponad 50% w porównaniu z konwencjonalnymi rozwiązaniami rynkowymi. W tym kontekście Maspex i Tymbark stają się ważnym partnerem przemysłowym — testując surowce, technologie oraz możliwe procesy produkcyjne do skali przemysłowej.
Funkcjonalne smoothie
W projekcie 4Sir2 Tymbark bierze udział w tworzeniu innowacyjnego „bubble smoothie” z aktywatorem sirtuin (głównie trans-resweratrolu), uzyskiwanego z przetworzonych wytłoków winogron. Głównym celem jest wsparcie zbilansowanych nawyków żywieniowych wśród młodzieży poprzez funkcjonalny napój. Ponadto projekt zamyka cykl surowcowy — ekstrakcja bioaktywnych związków, a następnie wykorzystanie pozostałości.
Bardziej zrównoważona przyszłość
Innowacja w żywności to dziś nie tylko nowe smaki, lecz systemowe oszczędności zasobów, czystsze łańcuchy dostaw i produkty o walorach zdrowotnych. Przewagą firmy jest zdolność przełożenia wyników badań na produkty dostępne milionom konsumentów – z zachowaniem wysokich standardów jakości, bezpieczeństwa i odpowiedzialności. – W Grupie Maspex wierzymy, że partnerstwo nauki i przemysłu to najszybsza droga od idei do półki sklepowej. To także budowanie przemysłu odpowiedzialnego oraz innowacyjnego w sektorze żywności. Dla konsumenta oznacza to jeszcze lepsze dopasowanie produktów do jego aktualnych potrzeb i współczesnego stylu życia – mówi Marta Kutyna – Bakalarska, dyrektor innowacji w Grupie Maspex.


























