Mazurska firma OVAD, specjalizująca się w wytwarzaniu i dystrybucji produktów pozyskiwanych z owadów wkracza na rynek pet food z autorskim projektem – pełnoporcjową i monobiałkową karmą dla psów „Hello Yellow”, tworzoną na bazie mącznika młynarka. Dla zarządu firmy równie ważne, co dostarczenie najwyższej jakości karmy jest troska o naturalne środowisko.

OVAD na rynku istnieje od trzech lat, założona została przez trzy osoby: Joannę Skrzypkowską-Malicką, Michała Krzyżaniaka i Wojciecha Zahaczewskiego. Michał Krzyżaniak, profesor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, w ramach swojej pracy naukowej zajmuje się między innymi tematyką hodowli owadów. Potencjał komercyjny opracowywanych na uniwersytecie rozwiązań został zauważony przez Wojciecha Zahaczewskiego.

– Jednym z głównych przyczynków do założenia naszej działalności była obserwacja tego, co dzieje się na rynku produkcji żywności i jego wpływu na postępujące ocieplenie klimatu, a także jak mało działo się w tej kwestii wśród wielkich korporacji, które poprzez trzymanie się tradycyjnych modeli wytwarzania żywności nie przyczyniają się do ograniczenia zmian, zachodzących w środowisku. Chcieliśmy robić coś z sensem, coś, co przełoży się na wymierne korzyści dla społeczeństwa i w kwestii tej przyszły nam z pomocą owady – mówi Wojciech Zahaczewski, dyrektor sprzedaży i członek zarządu spółki OVAD.

Firma powstała pół roku przed legislacjami unijnymi, znoszącymi wprowadzony jeszcze w latach dziewięćdziesiątych zakaz stosowania w produkcji pasz dla zwierząt gospodarczych komponentów odzwierzęcych, tzw. feedban.

Rynek karm dla zwierząt, wytwarzanych na bazie owadziej jest jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się. Coraz więcej właścicieli zwierząt domowych wybiera tego typu pokarmy ze względu na zdrowsze i łatwiejsze w przyswajaniu białko. OVAD   w nowym wzmocnionym składzie, z Małgorzatą Potorską, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom rynku dostarczając swój autorski produkt – debiutującą właśnie na rynku karmę „Hello Yellow”, pełnoporcjowy, monobiałkowy pokarm dla psów.

– Ostatnie trzy lata zajmowaliśmy się hodowlą mącznika młynarka, wytwarzając między innymi surowiec dla pet foodu. W tym momencie wchodzimy na rynek z własną karmą mokrą. Jesteśmy z niej niezwykle dumni: to zdrowe, bardzo nisko przetworzone, pozbawione dodatków chemicznych 5i regulatorów smaku, za to wzbogacone świeżymi warzywami i owocami jedzenie dla psów – podkreśla Wojciech Zahaczewski.

Tym, co odróżnia „Hellow Yellow” od innych, dostępnych na rynku karm jest skład. Większość produktów, reklamująca się jako zawierająca białka owadzie w rzeczywistości zawiera ich niewielką ilość, od dwóch po dwanaście procent, gdzie reszta to karma tradycyjna wytwarzana z produktów zwierzęcych. Produkt mazurskiej firmy poza świeżymi warzywami, owocami i przyprawami, wykorzystuje jedynie surowiec owadzi, pozyskiwany z mącznika młynarka. Ten, w odróżnieniu od powszechnie wykorzystywanych larw muchy czarnej, charakteryzuje się bardzo wysokimi walorami smakowymi i zapachowymi, dzięki czemu możliwe stało się zrezygnowanie z wszelkich polepszaczy smaku, co przekłada się na wyższą jakość i zdrowszy skład. Bardzo ważną cechą jest również wykorzystanie larw z własnej hodowli spółki OVAD. Dzięki temu twórcy mają pełen wgląd w to, czym karmione są owady, co przekłada się bezpośrednio na zawartość witamin, tłuszczy i makroelementów w owadziej, a dalej i w gotowej karmie.

– Dzięki braku dodatków zwierzęcych, a także roślinnej diecie, w której składniki zaopatrujemy się w bezpośredniej okolicy jesteśmy w stanie zapewnić najwyższą jakość produktów, a przy tym  wesprzeć naszą lokalną, warmińsko-mazurską gospodarkę – mówi Joanna Skrzypkowska-Malicka, prezes spółki OVAD.

„Hello Yellow” w ciągu kliku dni trafi do wybranych sklepów zoologicznych na terenie Polski. Na start dostępne będą trzy smaki na bazie musów owadziano-warzywnych: z rozmarynem, masłem orzechowym i miso ramen. Linia produktów spod marki OVAD będzie systematycznie rozszerzana  o kolejne smaki.

Produkcja karm dla psów nie jest jedyną działalnością spółki OVAD. Poza stałą dostawą surowca wytwarzanego z larw mącznika młynarka firma podejmuje również działania na polu szerszej promocji wykorzystania owadów jako źródło surowców.

– Założyliśmy Stowarzyszenie Hodowców i Przetwórców Owadów na cele paszowe i żywieniowe w Kręsku pod Olsztynem, które skupia obecnie cztery firmy z regionu. Surowce pozyskiwane z owadów to surowce na żywność, pasze, do produkcji kosmetyków albo nawozów. To bardzo holistyczny temat i jako stowarzyszenie tak chcemy do niego podchodzić. Jesteśmy branżą, która w Europie pod wieloma względami  dopiero się kształtuje i staramy się działać razem – zaznacza prezes Skrzypkowska-Malicka.

Rynek pet food nie jest jedynym, na którym skupić chce się spółka OVAD. Założyciele firmy zapytani o ich zainteresowanie rynkiem produktów spożywczych bazujących na białkach owadzich dla ludzi przyznają, że nie są na niego zamknięci.

– Traktujemy ten kierunek jako logiczną perspektywę, a nie konkretny plan. Obecnie skupiamy się na rynku karm dla zwierząt, ale wiemy że w przyszłości będzie miejsce i moment, aby podejść do tematu żywności – podsumowuje prezes Skrzypkowska Manicka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj