Pestycydy w głównej mierze mają zwalczać organizmy, mogące zaszkodzić roślinom uprawnym. Niosą jednak za sobą negatywne skutki. Tym razem naukowcy odkryli, że mogą sprzyjać rozwojowi niektórych nowotworów.
Za odkryciem stoją amerykańscy naukowcy z Rocky Vista University, których wyniki badań opublikowane zostały na łamach pisma „Frontiers in Cancer Control and Society”. Badania populacyjne zostały przeprowadzone w różnych rejonach Stanów Zjednoczonych. Ich celem było sprawdzenie powiązania między wystawieniem na działanie różnych pestycydów i ryzykiem zachorowania na nowotwory. Analiza wykazała, że związek ten bywa silny. Dotyczył głównie terenów rolniczych, gdzie skala wykorzystania pestycydów jest duża. Badacze podkreślili, że w przypadku niektórych nowotworów wpływ stosowanych w rolnictwie pestycydów jest niemalże porównywalny z negatywnym wpływem palenia papierosów. Najbardziej narażoną grupą są oczywiście rolnicy, ale także osoby żyjące w bliskim otoczeniu rolniczym, gdzie stosuje się duże ilości pestycydów.
Pestycydy zbadane w innowacyjny sposób
Naukowcy podkreślają, że projekt był pierwszym badaniem populacyjnym tego problemu prowadzonym na skalę kraju. Ich zdaniem mało prawdopodobne jest, aby to jedna, konkretna sytuacja odgrywała wiodącą rolę. W swojej analizie specjaliści uwzględnili prawie 70 różnych związków. Zaznaczyli, że w realnych warunkach istnieje małe ryzyko, aby ludzie byli wystawieni na działanie jednego pestycydu, ale raczej na koktajl różnych związków obecnych w ich regionie. Badanie te może być zatem kolejnym krokiem do zgłębienia wiedzy oraz ewentualnych modyfikacji pestycydów, które od lat stanowią nieodłączny element rolnictwa.