Pestycydy w głównej mierze mają zwalczać organizmy, mogące zaszkodzić roślinom uprawnym. Niosą jednak za sobą negatywne skutki. Tym razem naukowcy odkryli, że mogą sprzyjać rozwojowi niektórych nowotworów.

Za odkryciem stoją amerykańscy naukowcy z  Rocky Vista University, których wyniki badań opublikowane zostały na łamach pisma „Frontiers in Cancer Control and Society”. Badania populacyjne zostały przeprowadzone w różnych rejonach Stanów Zjednoczonych. Ich celem było sprawdzenie powiązania między wystawieniem na działanie różnych pestycydów i ryzykiem zachorowania na nowotwory. Analiza wykazała, że związek ten bywa silny. Dotyczył głównie terenów rolniczych, gdzie skala wykorzystania pestycydów jest duża. Badacze podkreślili, że w przypadku niektórych nowotworów wpływ stosowanych w rolnictwie pestycydów jest niemalże porównywalny z negatywnym wpływem palenia papierosów. Najbardziej narażoną grupą są oczywiście rolnicy, ale także osoby żyjące w bliskim otoczeniu rolniczym, gdzie stosuje się duże ilości pestycydów.

Pestycydy zbadane w innowacyjny sposób

Naukowcy podkreślają, że projekt był pierwszym badaniem populacyjnym tego problemu prowadzonym na skalę kraju. Ich zdaniem mało prawdopodobne jest, aby to jedna, konkretna sytuacja odgrywała wiodącą rolę. W swojej analizie specjaliści uwzględnili prawie 70 różnych związków. Zaznaczyli, że w realnych warunkach istnieje małe ryzyko, aby ludzie byli wystawieni na działanie jednego pestycydu, ale raczej na koktajl różnych związków obecnych w ich regionie. Badanie te może być zatem kolejnym krokiem do zgłębienia wiedzy oraz ewentualnych modyfikacji pestycydów, które od lat stanowią nieodłączny element rolnictwa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj