Pestycydy są środkami ochrony roślin o kluczowym znaczeniu dla gospodarki żywnościowej. Niektóre mogą jednak stanowić zagrożenie dla zdrowia osób, które nieświadomie je spożywają, a może się tak stać nawet pomimo umycia owoców lub warzyw.

Chińscy naukowcy na łamach „Nano Letters” podkreślili, że ochrona zdrowia ludzi przed pestycydami wymaga czułych metod analitycznych, które będą identyfikować nawet śladowe ilości tych potencjalnie szkodliwych substancji. Ci zaprezentowali swoje pionierskie rozwiązanie. To metoda obrazowania, która wykrywa skażenie pestycydami już na bardzo niskim poziomie. Pierwsze testy z jej użyciem wykazały, że w przypadku owoców obecne praktyki dotyczące bezpieczeństwa żywności mogą być niewystarczające. Nowa technologia opiera się zatem na powierzchniowo wzmocnionej spektroskopii Ramana. Jej działanie polega na tym, że cząsteczki substancji umieszczane są na specjalnej powierzchni z metalu, a w momencie, gdy na tę powierzchnię pada światło lasera, metal wzmacnia sygnały pochodzące od cząsteczek, co pozwala na ich łatwiejsze wykrycie i analizę. To zaś pozwala na dostrzeżenie niuansów, które w innych testach pozostałyby niewidoczne.

Pestycydy wykrywalne dzięki nietypowemu rozwiązaniu

Naukowcy postanowili opracować specjalną membranę, pokrytą metalem. Ta ma być umieszczana na produktach rolnych. Stworzona membrana jest bardzo elastyczna i praktycznie przezroczysta w świetle widzialnym, co jest niezbędne do wykrywania sygnałów SERS. Została już także przetestowana. Naukowcy rozpylili na jabłka dwa rodzaje pestycydów – tiram i karbendazym. Wysuszyli owoce na powietrzu, a następnie umyli je, naśladując codzienne praktyki, jakie prawie każdy z nas stosuje w swojej kuchni. Po tej procedurze położyli na owocach membranę. Co się okazało? Na wszystkich badanych jabłkach pestycydy nadal były obecne, choć w niskich stężeniach. Zanieczyszczone były nie tylko skórki owoców, ale również zewnętrzna warstwa ich miąższu. Po jabłkach powtórzyli swoje eksperymenty na ogórkach, ryżu i chili. Zdaniem badaczy otrzymane wyniki sugerują, że samo mycie jest procedurą niewystarczającą, aby zapobiec spożywaniu pestycydów. Uważają, że lepiej i bezpieczniej jest po prostu obierać zakupione owoce i warzywa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj