Ten sam produkt kupiony w Niemczech, Szwecji czy Polsce, mimo iż zgodnie z prawem unijnym powinien być takiej samej jakości, niestety nierzadko ma bardzo odmienne parametry jakościowe. Ten na rynku polskim ma je z reguły gorsze. Aby walczyć z nieuczciwymi praktykami polscy naukowcy zaprojektowali bazujący na sztucznej inteligencji system ANSI.
Podwójna jakość produktów (dual quality) to niedozwolona praktyka polegająca na sprzedaży w różnych krajach UE produktów spożywczych, chemicznych, kosmetycznych, odzieżowych czy elektronicznych, które występując pod jedną marką i w identycznym opakowaniu, wykazują różnice pod względem składu lub właściwości.
Badania porównawcze produktów spożywczych wykazały, że prawie co dziesiąty produkt sprzedawany w Unii Europejskiej ma podwójną jakość.
Eksperci z Ośrodka Przetwarzania Informacji – Państwowego Instytutu Badawczego (OPI) wraz z naukowcami z Instytutu Podstaw Informatyki Polskiej Akademii Nauk (IPI PAN) zaprojektowali system informatyczny ANSI. Narzędzie będzie działać w oparciu o metody i techniki z zakresu sztucznej inteligencji, szczególnie uczenia maszynowego i głębokiego. Podstawą jego działania będzie identyfikowanie produktów na podstawie wielonarodowych preferencji i wielojęzycznych opinii konsumentów opublikowanych w internecie.
Więcej na stronie: