Fruktus to polska firma zajmująca się produkcją kiszonek, produktów marynowanych oraz opartych o kasze. Są one pożądane nie tylko w Polsce, ale też za granicą, gdzie są eksportowane.
Zakład Fruktusa zlokalizowany jest w Wąsoczu Dolnym, gdzie znajduje się kilka linii produkcyjnych. Większość pracowników to lokalni mieszkańcy, a kompleks posiada własną oczyszczalnię ścieków i planuje kolejne inwestycje proekologiczne związane z polepszeniem efektywności energetycznej i korzystaniem ze źródeł odnawialnych.
Produkty Fruktusa to specjały prozdrowotne o potwierdzonych właściwościach funkcjonalnych i właśnie w tym kierunku firma zamierza się rozwijać.
– Prowadzimy projekty mające na celu tworzenie dedykowanych funkcji dla poszczególnych grup społecznych. Jednym z nich jest przedsięwzięcie związane z produkcją zup dla osób po chorobach onkologicznych o specjalnej formule zwiększającej przyswajalność składników odżywczych i polepszającej sposób żywienia – mówi Marta Kutyna-Bakalarska, dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami w Grupie Maspex. Trwają także prace nad rozwojem produktów w technologii wysokich ciśnień, tzw. produktów HPP, które pozwalają zachować większą ilość substancji bioaktywnych i witamin oraz utrwalanie żywności bez użycia wysokich temperatur.
Firma rozwija własne odmiany warzyw. Jednym z głównych działań w tym obszarze są prace nad nową odmianą ogórka gruntowego dedykowanego do kiszenia z ulepszoną technologią jego uprawy. Projekt ma na celu uzyskanie wysokiej jakości ogórka kiszonego, którego Fruktus jest głównym producentem i sprzedawcą w Polsce. Wydaje się, że kiszenie to proste przedsięwzięcie, natomiast uzyskanie powtarzalnej i wydajnej produkcji na dużą skalę jest sporym wyzwaniem. Do tego procesu potrzebna jest konkretna odmiana dająca warzywa wysokiej jakości, które po kiszeniu zachowują swoje odpowiednie walory.
Zakład realizuje też drugi projekt B+R, w ramach którego pracuje nad wysoce efektywną, uniwersalną technologią przetwórstwa warzyw. Wspomniane projekty przyczyniają się do rozbudowy odpowiedniej bazy surowcowej wokół obiektu. Czas pandemii pokazał, że zachowanie łańcuchów dostaw oraz ich skrócenie to bardzo ważny element. Dlatego Grupa Maspex, która jest właścicielem marki rozwija lokalne bazy surowcowe wokół zakładów.