Grupa Maspex wspiera rozwój zrównoważonego rolnictwa i pracuje nad wprowadzeniem nowej odmiany pomidora gruntowego oraz doskonaleniem linii produktów marki Łowicz.

Polscy producenci keczupów i koncentratów pomidorowych mogą pozyskać z rodzimego rynku ok. 30% swojego rocznego zapotrzebowania szacowanego na ok. 100 tys. ton pomidorów.  Wymusza to konieczność importu, wytworzonego poza granicami kraju, gotowego koncentratu pomidorowego. W ramach realizacji celów określonych w Strategii Zrównoważonego Rozwoju “Efekt Kolibra” Grupy Maspex, należąca do niej spółka Agros Nova (wytwarzająca produkty marek Łowicz, Krakus, Kotlin i Włocławek) oraz firma nasienna Plantico realizują projekt naukowo-badawczy mający na celu wytworzenie nowej odmiany pomidora regionalnego oraz wprowadzenie nowoczesnego systemu uprawy pozwalającego na monitorowanie procesu wzrostu. Pozwoli to na uniezależnienie się do zewnętrznych dostawców i intensywny rozwój polskiego rolnictwa, dla którego do tej pory, uprawa pomidora gruntowego nie była wystarczająco opłacalna.

– Wpływ na poprawę ekonomiki produkcji pomidorów jest kluczowy dla potrzeb produkcyjno-sprzedażowych spółki oraz pomoże w zacieśnieniu współpracy z lokalnymi rolnikami. Lepszej jakości surowiec, dostosowany do naszego klimatu, to mniejsze zużycie wody w procesie uprawy oraz bardziej ekologiczny i mniej kosztowny proces pozyskania owoców – wpłynie to wyraźnie na podniesienie jakości wytwarzanych koncentratów i ich walory smakowe – mówi dyrektor zakładu Łowicz, Adam Pawluk.

Realizacja działań w ramach projektu przyniesie realne zmiany w zakresie zrównoważonej, niskoemisyjnej uprawy. Wprowadzenie nowej odmiany pozwoli na zmniejszenie zużycia wody o ok. 35-40 proc., zmniejszenie zużycia nawozów doglebowych o min. 10 proc. oraz ograniczenie środków ochrony roślin. Wspieranie lokalnych rolników jest jednym z celów zrównoważonego rozwoju wyznaczonych przez Maspex do 2030 r. Obecnie, minimum 50 proc. z dostępnych w Polsce surowców jest skupowanych z upraw znajdujących się w promieniu 150 km od zakładów należących do firmy. Wsparcie w uzyskaniu lepszej jakości owoców będzie miało kluczowe znaczenie dla wciąż zależnej od zagranicznych surowców branży przetwórstwa pomidorów.

To nie jedyne prowadzone obecnie działanie, mające na celu poprawę jakości polskich przetworów. Kolejny projekt obejmuje wdrożenie celów zrównoważonego rozwoju jakimi są: ograniczenie lub całkowita eliminacja cukru dodanego w produktach oraz dążenie do tzw. czystych etykiet, czyli maksymalnego uproszczenia składu produktów, tak, aby nie zawierały konserwantów, sztucznych barwników i dodatków, które nie mają właściwości prozdrowotnych. Założeniem projektu jest obniżenie kaloryczności produktów marki Łowicz przy jednoczesnej poprawie konsystencji, walorów żywieniowych i smaku produktów oraz uzyskaniu własności prebiotycznych przez dodanie do przetworów frakcji błonnikowych.

– Innowacje i ciągłe doskonalenie są jednym z priorytetów naszej strategii zrównoważonego rozwoju. Wymienione projekty to jedynie część podejmowanych każdego roku działań badawczo-rozwojowych realizowanych we współpracy z sektorem nauki. Dążymy do maksymalnego wykorzystania potencjału surowców z jakich korzystamy, nieustannie udoskonalając stosowane przez nas rozwiązania – mówi Marta Kutyna-Bakalarska, Dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami w Grupie Maspex.

Wspieranie nowoczesnych rozwiązań i technologii oraz rozwój zrównoważonego rolnictwa to działania wyróżnione w ogłoszonej przez Maspex Strategii Zrównoważonego Rozwoju „Efekt Kolibra” obejmującej cele wyznaczone do 2030 r. Maspex deklaruje w niej, m.in., że na inwestycje w innowacje będzie przeznaczać minimum 4 proc. przychodów osiągniętych w poprzednim roku budżetowym. Efektem tych założeń jest m.in. zaangażowanie w dwa wymienione projekty badawczo-rozwojowe współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020, Oś wsparcie prowadzenia prac B+R przez przedsiębiorstwa. Działania są finansowane w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: Szybka Ścieżka. Projekt „Poprawa tekstury i walorów odżywczych oraz smakowych sosów warzywnych i przetworów owocowych marki Łowicz” jest realizowany od 01.05.2019 r. do 31.08.2023 r., a jego budżet ogółem wynosi: 28 642 443.71 zł, w tym wkład Funduszy Europejskich to 15 740 227.61 zł. Projekt „Opracowanie nowej odmiany pomidora gruntowego dedykowanego dla przetwórstwa oraz ulepszonej technologii jego uprawy w celu uzyskania wysokiej jakości, powtarzalnej i wydajnej produkcji w polskich warunkach klimatycznych” rozpoczął się w 2018 r., a jego zakończenie planowane jest na grudzień 2023 roku. Wartość projektu to 38 183 880,09 zł, z czego wkład Funduszy Europejskich wynosi 20 928 353,94 zł.

Więcej o projektach podejmowanych przez Grupę Maspex w ramach strategii zrównoważonego rozwoju można znaleźć na stronie: www.maspex.com.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj