Maspex cechuje otwartość na innowacje oraz współpracę międzynarodową, dlatego od 2016 roku współpracuje z partnerami z Polski i zagranicy w ramach Wspólnoty Wiedzy i Innowacji – EIT Food. Działania spółki skoncentrowane są na rozwoju produktów, technologii oraz wszelkich pomysłów, które sprzyjają celom konsorcjum EIT Food, a w szczególności wykreowaniu zdrowszej żywności, przy wykorzystaniu zasobów w sposób możliwie zrównoważony. Firma współpracuje z wiodącymi ośrodkami naukowymi w Europie, gdzie wymienić można University of Reading oraz Cambridge, Politechnikę Federalną w Zurychu, Królewską Hiszpańską Akademię Nauk, Instytut Fraunhofera, KU Leuven, VTT z Finlandii, ale również partnerami biznesowymi, jak John Deere, Siemens, Puratos czy Pepsico. Jednocześnie ściśle współpracuje z polskimi członkami EIT Food: Uniwersytetem Warszawskim i oddziałem Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.
Tematyka realizowanych projektów jest dość rozległa i w przypadku projektów innowacyjnych obejmuje obszary od pola, przez przetwórstwo, testowanie nowych, zdrowszych składników, analizę jakości surowca i produktu, aż po zagospodarowanie pozostałości po przetwórstwie, tzw. strumieni bocznych. Efektem prowadzonych prac rozwojowych mają być przykładowo: sensory badające parametry ziarna pszenicy w przepływie, zaadaptowanie wydajnych odmian pomidora w naszym klimacie, produkty ze obniżoną zawartością cukru, czy tłuszczów nasyconych, produkty dla poszczególnych grup konsumentów, jak seniorzy, bądź pacjenci onkologiczni, zagospodarowanie wytłoczyn oliwkowych dla celów wyekstrahowania przeciwutleniaczy, czy utworzenie platformy do handlu odpadami organicznymi.
Z drugiej strony, Maspex aktywnie uczestniczy również w projektach EIT Food angażujących konsumentów, pomysłodawców, studentów, które mają na celu szeroko rozumiane rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej sektora żywności i żywienia. Dlatego zaangażowanie firmy obejmowało lub wciąż obejmuje takie projekty jak: szkolenia, spotkania, webinaria dla uczniów, studentów, profesjonalistów, a nawet wsparcie tworzenia programu dedykowanych studiów wyższych. Ponadto, są to różnego rodzaju aktywności jak tworzenie gier zachęcających do lepszych wyborów żywieniowych czy opracowanie narzędzi do tworzenia oświadczeń zdrowotnych na opakowania. Obecnie prowadzone są projekty m.in. utworzenia programu szkoleniowego dla rolników z użycia nowoczesnych technologii w ich działalności (AgTech Academy), jak również konkurs w formie hackatonu na nowe propozycje zmniejszenie użycia plastiku w opakowaniach do żywności (InFormPack).
Wszelkie działania w zakresie innowacji czy edukacji służą realizacji tzw. Efektu Kolibra, zawartej w Strategii Zrównoważonego Rozwoju 2030, ogłoszonej w tym roku przez Maspex. Zgodnie z nią, działając Maspex wierzy, że działając wspólnie z partnerami, może pozytywnie wpłynąć na otoczenie, środowisko i ludzi.
Sebastian Wach