Rzecz o Innowacjach Podcast #43 prof. dr hab. Maria Ewa Rembiałkowska
Prof. dr hab. Maria Ewa Rembiałkowska od lat pracuje w Zakładzie Żywności Ekologicznej w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W swojej aktywności badawczej zajmuje się wartością odżywczą i bezpieczeństwem zdrowotnym surowców z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej oraz wpływem konsumpcji żywności ekologicznej na zdrowie ludzi i zwierząt.
Pofesor uczestniczyła także w licznych projektach. Ostatni z nich to Współtworzenie zrównoważonych i konkurencyjnych łańcuchów wartości produkcji owoców i warzyw w Europie – akronim CO-FRESH. Projekt zakładał projektowanie i pilotowanie innowacyjnych podejść systemowych do łańcuchów wartości w sektorze rolno-spożywczym w celu zwiększenia skali tej innowacji na poziomie europejskim.