Wpływ jedzenia na aspekty związane z rozwojem człowieka od lat stanowią obiekt zainteresować naukowców z całego świata. Ci tym razem wzięli pod lupę kolejną ciekawą, często niedocenianą roślinę, jaką jest soja. Efekty przeprowadzonej obserwacji mogą zaskakiwać.
Za badanie odpowiedzialni są naukowcy z University of Illinois Urbana-Champaign w Stanach Zjednoczonych. Ci dowiedli, że dzieci w wieku szkolnym, które konsumowały więcej obecnych w soi izoflawonów lepiej radziły sobie z intelektualnymi zadaniami. Naukowcy postanowili zgłębić ten temat, bowiem dotychczasowe badania wskazywały na korzystne działanie sojowych izoflawonów na pamięć dorosłych osób, ale wpływ tych substancji na zdolności mentalne dzieci był w dalszym ciągu słabo poznany. Badacze podkreślili, że potrawy sojowe nie są zwykle typowym składnikiem dziecięcej diety w Stanach Zjednoczonych. Najnowszy projekt dostarcza zatem przesłanek wskazujących, że obecne w soi związki są ważne dla możliwości poznawczych dzieci.
Soja i jej wpływ na intelekt dzieci przetestowany w praktyce
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dotyczyło grupy 130 dzieci w wieku 7-13 lat i polegało na przeanalizowaniu szczegółowych danych na temat diety. Przeprowadzono także specjalne, sprawdzające intelektualne możliwości dzieci, testy, polegające na wykonywaniu różnego typu zadań na papierze oraz na ekranie komputera. Dodatkowo przeprowadzono u nich badanie EEG mózgu. Naukowcy zauważyli tendencję, która wskazywała, że uczestnicy eksperymentu co do zasady spożywali mało sojowych izoflawonów, jednak dzieci, które miały ich w diecie więcej, szybciej wykonywały zadania wymagające koncentracji. Eksperci na podstawie przeprowadzonych badań zaznaczają, że dobrym pomysłem jest zatem wprowadzenie do diety przekąsek takich jak edamame, sojowe orzeszki czy sojowe mleko. Do posiłków można natomiast wykorzystać np. tofu czy sojowe nuggetsy. Teraz zespół badaczy rozpoczął badanie kliniczne mające na celu sprawdzenie wpływu produktów sojowych na zdolności umysłowe, hormony płciowe, zdrowie metaboliczne i zdrowie jelit.
Przeczytaj także: Gęsta zabudowa a spowalnianie prędkości wiatru w miastach