Zrównoważone rolnictwo i nowe odmiany

0
203

Maspex wspiera zrównoważone rolnictwo i pracuje nad nową odmianą ogórka gruntowego oraz nowatorskimi kiszonkami.

Projekt zakłada wprowadzenie nowej odmiany ogórka i zmianę procesu kiszenia.

Od wielu lat polscy producenci ogórków kiszonych zmagają się z problemem braku odmiany ogórka gruntowego, która spełniałaby zarówno oczekiwania rolników jak i branży przetwórczej. Stosowana technologia uprawy nie pozwala na osiągnięcie zadowalającej opłacalności produkcji, co skutkuje niewystarczającym zainteresowaniem rolników tego typu uprawami i negatywnie wpływa na cechy ogórka. W rozwiązaniu tego problemu ma pomóc projekt badawczo – naukowy współrealizowany przez należącą do Grupy Maspex, firmę Fruktus Agros Nova. Celem projektu jest stworzenie stabilnej bazy surowca dopasowanego do potrzeb posiadanej technologii kiszenia oraz pokrycie zapotrzebowania na odmianę ogórka dedykowaną do procesu kiszenia.

Wpływ na poprawę ekonomiki produkcji ogórków jest kluczowy dla potrzeb produkcyjno-sprzedażowych spółki oraz pomoże w zacieśnieniu współpracy z lokalnymi rolnikami. Poprawa plenności zachęci współpracujących z nami od lat rolników do obsadzenia pól nowymi odmianami. Jesteśmy głęboko przekonani, iż „wychodzące” czyli coraz rzadziej spotykane odmiany ogórków, zyskają zwolenników również wśród osób, które do tej pory nie zajmowały się uprawą ogórka gruntowego. Lepszej jakości surowiec, dostosowany do naszego klimatu, to mniejsze zużycie wody

w procesie uprawy oraz bardziej ekologiczny i mniej kosztowny proces pozyskiwania warzyw – mówi dyrektor zakładu w Wąsoszu, Dariusz Piotrowski.

Wspieranie lokalnych rolników jest jednym z priorytetów Strategii Zrównoważonego Rozwoju „Efekt Kolibra”, która wyznacza kierunki działań Maspeksu do 2030 roku. Jednym z celów firmy w tym zakresie jest by minimum 50 proc.  dostępnych w Polsce surowców było skupowanych z upraw znajdujących się̨ w promieniu 150 km od zakładów produkcyjnych. Wsparcie w uzyskaniu lepszej jakości ogórków będzie miało kluczowe znaczenie dla problemu zbyt małej krajowej produkcji wysokiej jakości ogórka gruntowego dedykowanego do procesu kiszenia. Realizacja projektu przyniesie także realne zmiany w zakresie zrównoważonej, niskoemisyjnej uprawy. Wprowadzenie nowej odmiany pozwoli na zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin oraz nawozów doglebowych o co najmniej 20 procent.

Dbałość o wzrost znaczenia upraw lokalnych i dążenie do bardziej przyjaznego dla środowiska procesu to niejedyne działania, na które spółki przetwórcze należące do Grupy Maspex kładą teraz szczególny nacisk. Prowadzone są także projekty mające na celu poprawę jakości przetworów fermentowanych. Wśród nich można wymienić zakończony z sukcesem projekt dotyczący opracowania technologii i kultur starterowych do prowadzenia kontrolowanej, przemysłowej fermentacji warzyw zapewniającej wysoką trwałość produktów fermentowanych. Projekt ten wpisuje się w panujące na rynku trendy żywieniowe, w których kluczową rolę odgrywa rosnące zapotrzebowanie na żywność prozdrowotną.

– Poprawa jakości produktów i procesów, partnerska współpraca z dostawcami oraz innowacyjność są jednymi z priorytetów naszej strategii zrównoważonego rozwoju. Projekty związane z ulepszeniem bazy surowcowej wokół zakładu w Wąsoszu oraz opracowaniem nowatorskich produktów kiszonych to działania realizowane w ścisłej współpracy z sektorem nauki, partnerami merytorycznymi oraz rolnikami. Dodatkowe finasowanie ze środków unijnych pozwala nam prowadzić prace badawczo-rozwojowe w większym zakresie oraz w efekcie opracowywać innowacje na skalę co najmniej europejską – mówi Marta Kutyna-Bakalarska, Dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami w Grupie Maspex.

Wspieranie nowoczesnych rozwiązań i technologii oraz rozwój zrównoważonego rolnictwa to działania wyróżnione w ogłoszonej przez Maspex Strategii Zrównoważonego Rozwoju „Efekt Kolibra”. Maspex deklaruje w niej, m.in., że na inwestycje w innowacje będzie przeznaczać minimum 4 proc. przychodów osiągniętych w poprzednim roku budżetowym. Efektem tych założeń jest m.in. zaangażowanie w dwa wymienione projekty badawczo-rozwojowe. Projekt „Opracowanie nowej odmiany ogórka gruntowego dedykowanego do kiszenia oraz ulepszonej technologii jego uprawy w celu uzyskania wysokiej jakości, powtarzalnej i wydajnej produkcji w polskich warunkach klimatycznych” finansowany jest w ramach Programu Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020, Oś Wsparcia prowadzenia prac B+R przez przedsiębiorstwa w ramach konkursu NCBR: Szybka Ścieżka. Projekt „Wpływ szczepów starterowych bakterii kwasu mlekowego na jakość i właściwości prozdrowotne produktów owocowo – warzywnych” realizowany jest w Ramach finansowania z RPO Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 dla osi priorytetowej: 1. Nowoczesna gospodarka dla działania: 1.2. Badania, rozwój i innowacje w przedsiębiorstwach Instytucja Pośrednicząca RPO WSL – Śląskie Centrum Przedsiębiorczości.

Więcej o projektach podejmowanych przez Grupę Maspex w ramach strategii zrównoważonego rozwoju można znaleźć na stronie: www.maspex.com.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj