dr hab. inż. Joanna Tkaczewska
dr hab. inż. Joanna Tkaczewska

Rozmawiamy z dr hab. inż. Joanną Tkaczewską, profesor UR na temat projektu pn. „Projektowanie innowacyjnych przetworów z karpia typy „SnackFood” o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców”.

Mimo kilkusetletniej tradycji produkcji stawowej i konsumpcji karpi, znacznego potencjału w postaci ponad 60 tyg. ha powierzchni stawów, karpiarstwo w Polsce słabo się rozwija. Rynek karpi się kurczy.

Aby zahamować spadkowe tendencje popytu na karpie, co jest warunkiem koniecznym wzrostu krajowej hodowli karpi, trzeba zaprojektować przetwory z tych ryb, które będą stale dostępne na rynku, mówi prof. Tkaczewska

A gdyby tak napisać o batoniku z dodatkiem karpia?!

Produkt, który został przeze mnie opracowany jest zupełnie nowy i innowacyjny (jesteśmy pierwsi!). Obecnie nie ma produktu spożywczego, który mógłby zastąpić stosowane suplementy, a jednocześnie był smaczny i atrakcyjny dla konsumenta!

Jakie walory ma mięso z karpia?

Mięso z karpia jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, żelaza, aminokwasów rozgałęzionych oraz antyoksydacyjnych bioaktywnych peptydów.

Co było głównym celem projektu?

Za cel mojego projektu przyjęto zaprojektowanie przekąski z karpia o charakterze prozdrowotnym przeznaczonej dla sportowców, którzy są szczególnie narażeni na stres oksydacyjny (powstający na skutek zaburzeń równowagi między produkcją wolnych rodników tlenowych, a zdolnością komórki do ich eliminacji).

Niezwykle istotny jest prozdrowotny charakter przekąski

Sportowcy to specyficzna grupa osób, wśród których stwierdza się wzrost zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze oraz regulujące. Do ich pokrycia jest konieczna prawidłowa dieta.

Jakie są skutki niewłaściwej suplementacji?

Niewłaściwa suplementacja może zagrażać zdrowiu lub życiu (sportowcy często uzupełniają dietę o nadmierną ilość preparatów nieodpowiednio dobranych do potrzeb lub zażywanych niezgodnie z przeznaczeniem).

Warto zaznaczyć, że konsumpcja batonika z karpia z dodatkiem hydrolizatu ze skór powoduje znaczną redukcję stresu oksydacyjnego w organizmie.

Można mówić o stworzeniu suplementu diety z karpia?

Oczywiście. Bardzo ważne było stworzenie nowego produktu spożywczego o właściwościach prozdrowotnych, który ze względu na zawartość składników aktywnych i wysoką wartość odżywczą z powodzeniem może zastąpić szereg suplementów.

Czym charakteryzuje/cechuje się batonik?

Cechuje się on wysoką akceptowalnością przez konsumentów (w ocenie sensorycznej otrzymała 7 punktów na 10 skali hedonicznej), wysoką wartością odżywczą oraz długim terminem przydatności do spożycia.

Dziękujemy za rozmowę.

Sebastian Wach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz komentarz!
Wprowadź swoje imię

*