W ostatnich dekadach dynamicznie wzrasta produkcja żywności, a to skutkuje rozwojem nowych technologii – między innymi dotyczących opakowań.
– Przemysł spożywczy jest jedną z najprężniej rozwijających się branż, a co za tym idzie zapotrzebowanie na innowacyjne a jednocześnie przyjazne dla środowiska rozwiązania ciągle wzrasta – zauważa dr Justyna Sulej z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, która aktualnie pracuje nad projektem „Ocena potencjału antyoksydacyjnego i przeciwdrobnoustrojowego grzybowej dehydrogenazy celobiozowej jako składnika opakowań aktywnych”.
Głównym celem badań podstawowych jest ocena właściwości antyoksydacyjnych oraz przeciwdrobnoustrojowych dehydrogenazy celobiozowej produkowanej przez grzyby rozkładające drewno, jako potencjalnej substancji czynnej w funkcjonalnych opakowaniach nowej generacji.
Uzyskane wyniki pozwolą na wyselekcjonowanie enzymów o unikalnych cechach, niezbędnych w przypadku zastosowań przemysłowych. Naukowiec z UMCS chce wykazać czy jako substancje bioaktywne, proponowane biopreparaty enzymatyczne mogą wchodzić w skład opakowań, środków kosmetycznych i farmaceutycznych.
– Przedsięwzięcie jest wielowątkowe i w związku z tym część etapów możemy wykonywać równolegle, ale niektóre są ze sobą bardzo ściśle powiązane – tłumaczy dr Sulej.
Wciąż trwają między innymi badania mające na celu wyselekcjonowanie najefektywniejszej metody immobilizacji enzymu oraz selekcja polimeru, który po modyfikacji substancją czynną wykazywałby najbardziej satysfakcjonujące właściwości protekcyjne w stosunku do różnych produktów np. żywności. Etap ten jest kluczowy w całym projekcie a jednocześnie najbardziej pracochłonny.
Jeżeli całość zadania się powiedzie – projekt stanie się podstawą do realizacji kolejnego, tym razem skutkującego wdrożeniem na rynek gotowego produktu.
– Sukcesem w każdym realizowanym projekcie jest zgrany zespół zaangażowany w prowadzone badania – nie ukrywa kierownik. – Mam szczęście taki zespół posiadać. Dzięki wszystkim osobom wykonującym badania w poszczególnych etapach projektu, uzyskaliśmy na tyle interesujące wyniki, że stały się one podstawą nowego nurtu badawczego, który zamierzamy dalej kontynuować – zapowiada dr Justyna Sulej.
Damian Baran