Innowacja, inwazja, rozwój. To podsumowanie działalności firmy „Konkret”, która od 20 lat produkuje steki z długo dojrzewającej wołowiny na rynek krajowy i zagraniczny. Jak połączyć hobby z biznesem, opowiada właściciel, Zbigniew Stempień.
Oryginalny pomysł na biznes to droga do sukcesu. Te słowa idealnie pasują do historii Pańskiej firmy.
Na początku działalności zajmowałem się wołowiną z bydła młodego lecz nie przeprowadzałem procesu dojrzewania, którą sprzedawałem na rynek HoReCa. Na jednym ze zjazdów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni dowiedziałem się o sprzedaży drogiego mięsa z USA. Zainteresowało mnie to na tyle, że poleciałem na szkolenie do Stanów, poznałem tam proces przygotowania mięsa. Od 1998 r. zacząłem produkcję steków. Początki nie były łatwe, ale z czasem sprzedaż wzrosła ponieważ steki były wysokiej jakości, a ceny niskie wzgl. steków sprowadzanych z USA.
Jak wygląda procedura przyrządzania wołowiny i jakie ma Pan rodzaje w swojej ofercie?
Firma ”KONKRET” posiada wiele rodzajów steków z polskiej, amerykańskiej i szkockiej wołowiny oraz szkocką jagnięcinę. Wołowina jest sezonowana do 30 dni, porcjowana i pakowana w vacuum. Steka należy osuszyć i natrzeć olejem. Grill/patelnie nagrzewamy do temp. ok. 220oC, steka smażymy po 2 min. na każdą ze stron, a następnie ponownie po 1 min. na każdą stronę. Po smażeniu przyprawiamy solą morska i pieprzem młotkowanym. Spożywamy steka po 2 min. odpoczynku.
Jest Pan autorem innowacyjnego projektu na skalę światową- motocykl Indian Trike z bykiem grillowędzarniczym, o imieniu Skromny. Jak wygląda promocja produktu za pośrednictwem tego skromnego zestawu?
Moduł jest w kształcie byka napędzany przez Indian Trike. Nie przypuszczałem, że moje hobby połączone z biznesem zrobi taką furorę, bowiem sprzęt jeździ po całej Europie.
Jakie plany na przyszłość?
Planuję wybudować zakład, ponieważ w obecnym zaczyna brakować powierzchni produkcyjnej. 13 kwietnia z wspólnikiem Lechem Domagałą otwieram Restaurację Indian Steak w Poznaniu, City Park, ul. Ułańska 1, jakiej w Polsce do tej pory nie ma, ponieważ do moich, skromnie powiem, kruchych i soczystych steków należało dobrać wysokiej jakości urządzenia, tak by grillować obok ognia, a nie nad ogniem. Serdecznie zapraszam do współpracy oraz do goszczenia się w Restauracji. Jestem osoba skromna, wyżej pierwszego miejsca nie chcę.
Kacper Matuszak