Przyszłość branży spożywczej

0
542

Grupa Maspex intensywnie wdraża innowacje w przemyśle spożywczym, za co nagrodzona została aż 3 Polskimi Nagrodami Inteligentnego Rozwoju.

Innowacyjne technologie opracowywane są w ramach wielu projektów badawczo-rozwojowych w grupie. O swoich działaniach przedstawiciele firmy i ich partnerzy opowiedzieli podczas 7. Forum Inteligentnego Rozwoju w Uniejowie. Wraz z Martą Kutyną-Bakalarską – Dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami w Grupie MASPEX oraz Andrzejem Gąsiorkiem – Dyrektorem Generalnym zakładu PZZ Lubella w Lublinie, podsumowujemy tegoroczne wydarzenie.

Jak oceniają Państwo swój udział w Forum i czy uważacie, że takie inicjatywy są w Polsce potrzebne?

Marta Kutyna-Bakalarska: Uważam, że  takie wydarzenia jak Forum Inteligentnego Rozwoju są bardzo potrzebne. Spotkania nauki, biznesu i samorządów oraz instytucji udzielających wsparcia finansowego to okazja do skonfrontowania poglądów, doświadczeń i potrzeb. Dają także możliwość poznania potencjalnych partnerów do realizacji wspólnych projektów B+R i przyjrzenia się innowacyjnym rozwiązaniom, które mogą zmienić przyszłość, a także mieć zastosowanie w naszych zakładach. Nagrody przyznawane podczas wydarzenia są też pewnego rodzaju motywacją dla firm i poszczególnych naukowców do dalszego działania.

Projekty PZZ Lubella wchodzące w skład Państwa Grupy zostały nagrodzone PNiR w dwóch kategoriach: Inwestycja Przyszłości oraz Innowacyjne technologie i badania przyszłości. Czym są dla Maspeksu te wyróżnienia?

Andrzej Gąsiorek: Zostaliśmy nagrodzeni za 2 projekty, które wzajemnie się uzupełniają. Projekt „Centrum Badawczo-Rozwojowe jako zwiększenie potencjału naukowo-przemysłowego Działu Badań i Rozwoju PZZ Lubella w produkcji innowacyjnej żywności ekstrudowanej” to inwestycja polegająca na budowie centrum B+R do rozwijania wyrobów ekstrudowanych, której celem  był zakup aparatury badawczej służącej do prowadzenia badań na skalę przemysłową. Współfinansowany został ze środków unijnych dystrybuowanych przez Ministerstwo Rozwoju. Drugi projekt to ,,Prace badawczo-rozwojowe nad stworzeniem wysokiej jakości ekstrudowanej żywności funkcjonalnej w oparciu o innowacyjny proces technologiczny zapewniający zwiększoną wartość odżywczą uzyskiwanych wyrobów” współfinansowany przez NCBR. Jego celem było stworzenie konkretnej gamy produktów funkcjonalnych. Oba wyróżnienia otwierają nam nowe możliwości do rozwoju naszych obecnych kategorii oraz wejścia w inne ciekawe kierunki. Przyznane nagrody są też szansą na rozwój innowacyjnych produktów, poszukiwanie nowych rozwiązań, budowanie wiedzy i doświadczenia Zespołu.

W czasie, gdy projekty podlegały jeszcze ocenie pracowaliście Państwo nad żywnością ekstrudowaną?

A.G.: Tak, pracujemy nieustająco. Koncepcje i badania wymagają czasu oraz zaangażowania i wielu analiz całego Zespołu. Projekt budowy centrum badawczo-rozwojowego został ukończony w styczniu bieżącego roku. Obecnie  pracujemy intensywnie nad technologią produkcji żywności ekstrudowanej w obszarze produktów roślinnych, tzw. zamienników mięsa. Działania mają na celu zaspokojenie potrzeb żywnościowych i trendów, jakimi kierują się konsumenci. Jest to dla nas bardzo ważne. Chcemy tworzyć produkty, na które jest zapotrzebowanie ze strony klientów. Obydwa nagrodzone projekty mają na celu dopracowanie naszych wyrobów ekstrudowanych, ale także makaronów  w taki sposób, aby zwiększyć wartość  odżywczą, wzbogacić je o naturalne składniki oraz probiotyki. Pracujemy też nad innowacjami w zakresie procesu wytwórczego, które mają zapewnić nie tylko lepszą jakość  ale również  zmniejszenie wpływu na środowisko naturalne poprzez obniżenie zużycia energii i minimalizację wytwarzania odpadów. 

Podczas Forum byli Państwo gospodarzami bardzo ciekawej debaty o innowacjach i trendach w branży spożywczej. Swoją obecność zaznaczyło także EIT Food, europejska organizacja, z którą współpracujecie. Jakie są wnioski z tego panelu?

M.K-B.: Współpraca z EIT Food jest dla nas bardzo ważna. Inspiruje nas do wytężonej pracy i wdrażania nowych rozwiązań. Dzięki niej jesteśmy na bieżąco z tym, co dzieje się w Europie Zachodniej. Debata poruszała ważne zagadnienia związane ze zrównoważonym rozwojem, dużo mówiliśmy o rozwiązaniach prośrodowiskowych, gospodarce w obiegu zamkniętym, a więc wyzwaniach, przed którymi stoi cały świat. Rozmawialiśmy także o szeroko rozumianej ko-kreacji, która dla nas oznacza bardzo spersonalizowaną gamę produktów żywieniowych będącą obecnym trendem. Staramy się znaleźć równowagę pomiędzy tymi zagadnieniami, aby produkować odpowiedzialnie i w sposób zrównoważony, a zarazem sprostać oczekiwaniom klienta. Debata poruszała też kwestie otwartych innowacji z wykorzystaniem wiedzy startupów, które biorą aktywny udział również w naszych projektach badawczo – rozwojowych. Myślę, że wniosek z panelu jest taki, iż zrównoważony i odpowiedzialny rozwój biznesu to kierunek, w którym powinny podążać innowacyjne firmy spożywcze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj